NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Exercise 8.1 Class 6 Chapter 8 Decimals Exercise 8.1 Class 6 Decimals Exercise 8.1 Decimals Exercise 8.1 Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Exercise 8.1 Class 6 Maths Chapter Decimals Exercise 8.1 Maths Class 6 Decimals Exercise 8.1

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Question 1.
Write the following as numbers in the given table:
(a)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 1
(b)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 2

Hundreds
(100)
Tens
(10)
Ones
(1)

Tenths
(110)

Solution.

Hundreds
(100)
Tens
(10)
Ones
(1)
Tenths
(110)
(a) 0 3 1 2
(b)  1 1 0 4

Question 2.
Write the following decimals in the place value table :
(a) 
19.4
(b) 
0.3
(c) 
10.6
(d) 
205.9
Solution.

Hundreds Tens
Ones Tenths
(a) 0 1 9 4
(b)  0 0 0 3
(c)  0 1 0 6
(d)  2 0 5 9

Question 3.
Write each of the following as decimals:
(a)
 Seven-tenths
(b) Two tens and nine-tenths
(c) Fourteen point six
(d) One hundred and two ones
(e) Six hundred point eight
Solution.
(a) 7 tenths : 710 =0.7.
(b) Two tens and nine-tenths = 20 + 910  =20.9
(c) Fourteen point six = 14.6
(d) One hundred and two-ones =100 + 2=102
(e) Six hundred point eight = 600.8

Question 4.
Write each of the following as decimals:
(a) 
510
(b) 3 +710
(c) 200+60+5+110
(d) 70+810
(e) 210
(g) 32
(h) 25
(i) 125
(j) 35
(k) 412
Solution.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 3
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 4

Question 5.
Write the following decimals as fractions. Reduce the fractions to lowest form :
(a) 0.6
(b) 205
(c) 1.0
(d) 3.8
(e) 13.7
(f) 21.2
(g) 6.4
Solution.
(a)
 0.6=610=6÷210÷5
∵  H.C.F.(6,10) = 2
35

(b)
2.5=2510=25÷510÷5
∵  H.C.F.(25,10) = 5
52

(c)
1.5=1010=10÷1010÷10
∵  H.C.F.(10,10) = 10
11 =1

(d)
3.8=3810=38÷210÷2
∵  H.C.F.(38,10) = 2
195

(e)
13.7=13710

(f)
21.2=21210=212÷210÷5
∵  H.C.F.(212,10) = 5
1065

(g)
6.4=6410=64÷210÷5
∵  H.C.F.(64,10) = 2
325

Question 6.
Express the following as cm using decimals:
(a) 
2 mm
(b) 
30 mm
(c) 
116 mm
(d)
 4cm 2mm
(e)
 11cm 52mm
(f) 
83 mm
Solution.
(a)
2mm=210
∵  1mm=110
= 0.2cm

(b)
30mm=3010
∵  1mm=110
= 3cm = 3.0cm
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 5
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 6
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 7

Question 7.
Between which two whole numbers on the number line are the given numbers lie? Which of these whole numbers is nearer the number?
(a) 0.8
(b) 5.1
(c) 2.6
(d) 6.4
(e) 9.0
(f) 4.9
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 8
Solution.
(a) 0.8. The number 0.8 is between the two whole numbers 0 and 1. The whole number 1 is nearer the number 0.8.

(b) 5.1. The number 5.1 is between the two whole numbers 5 and 6. The whole number 5 is nearer the number 5.1.

(c) 2.6. The number 2,6 is between the two whole numbers 2 and 3. The whole number 3 is nearer the number 2.6.

(d) 6.4 The number 6.4 is between the two whole numbers 6 and 7. The whole number 6 is nearer the number 6.4.

(e) 0. 9.0 itself is a whole number.

(f) 4.9. The number 4.9 is between the two whole numbers 4 and 5. The whole number 5 is nearer the number 4.9.

Question 8.
Show the following numbers on the number line:
(a)
 2
(b) 1.9
(c) 1
(d) 2.5.
Solution.
(a) 0.2. We know that 0.2 is more than zero but less than one. There are 2-tenths in it. Divide the unit length between 0 and 1 into 10 equal parts and take 2 parts as shown below:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 9

(b) 1.9. We know that 1.9 is more than one but less than two. There are 9-tenths in’it. Divide the unit length between 1 and 2 into 10 equal parts and take 9 parts as shown below:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 10

(c) 1.1. We know that 1.1 is more than one but less than two. There is one-tenth in it. Divide the unit length between 1 and 2 into 10 equal parts and take 1 part as shown below:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 11

(d) 2.5. We know that 2.5 is more than two but less than three. There are 5-tenths in it. Divide the unit length between 2 and 3 into 10 equal parts and take 5 parts as shown below :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 12

Question 9.
Write the decimal number represented by the points A, B, C, D on the given number line :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 13
Solution.
(i) A. The decimal number represented by the point A is 0.8 as the unit length between 0 and 1 has been divided into 10 equal parts and 8 parts have been taken.

(ii) B. The decimal number represented by the point B is 1.3 as the unit length between 1 and 2 has been divided into 10 equal parts and 3 parts have been taken.

(iii) C. The decimal number represented by the point C is 2.2 as the unit length between 2 and 3 has been divided into 10 equal parts and 2 parts have been taken.

(iv) D. The decimal number represented by the point D is 2.9 as the unit length between 2 and 3 has been divided into 10 equal parts and 9 parts have been taken.

Question 10.
(a) The length of Ramesh’s notebook is 9 cm 5 mm. What will be its length in cm?
(b) The length of a young gram plant is 65 mm. Express its length in cm.
Solution.
(a) Length of Ramesh’s notebook = 9 cm 5mm
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 14

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 15
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 16

Leave a Comment

error: