NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 Ncert Maths Class 6 Chapter 7 Exercise 7.6 Answers Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.6 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.6 Ncert Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.6 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Exercise 7.6 Ncert Solutions Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.6 Ncert Maths Book Class 6 Chapter 7 Exercise 7.6 Class 6 Maths Ncert Solutions Chapter 7 Exercise 7.6 Class 6 Maths Exercise 7.6 Solution

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Question 1.
Solve:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 96
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 97
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 98
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 99
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 100
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 101
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 102
Question 2.
Sarita bought 25 metre of ribbon and Lalita bought 34 metre of ribbon. What was the total 4 length of the ribbon they bought?
Solution :
Ribbon bought by Sarita = 25 m
Ribbon bought by Lalita = 34 m
∴ Total length of the ribbon they bought
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 103

Question 3.
Naina was given 112 piece of cake and Najma was given 113 piece of cake. Find the total amount of care given to both of them.
Solution :
Cake given to naina = 112 piece = (1×2)+12 piece
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 104
Question 4.
Fill in the boxes:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 105
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 106
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 107

Question 5.
Complete the addition-subtraction box.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 108
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 109
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 110
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 111

Question 6.
A piece of wire 78 meter long broke into two pieces. One piece was 14 metre long. How long is the other piece?
Solution :
Length of the original piece of wire = 78 metre
∴ Length of one piece = 14 metre
Length of the other piece = 78 metre – 14 metre = (7814) metre
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 112
Question 7.
Nandini’s house is ~ km from her school. She walked some distance and then took a bus for km to reach the school. How far did she walk?
Solution :
The distance of Nandini’s house from school
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 113
Question 8.
Asha and Samuel have bookshelves of the 5 same size. Asha’s shelf is 56 the full of book and Samuel’s shelf is 25th full. Whose bookshelf is more full? By what fraction?
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 114
Question 9.
Jaidev takes 215 minutes to walk across 5 the school ground. Rahul takes 74 minutes to do the same. Who takes less time and by what fraction?
Solution :
Time taken by Jaidev to walk across the school ground = 215 minutes
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 115