NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.4 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.4 Ncert Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.4 Class 6 Maths Ncert Solutions Chapter 7 Exercise 7.4 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Exercise 7.4 Ncert Maths Class 6 Chapter 7 Exercise 7.4 Answers Class 6th Maths Ex 7.4 Class 6 Maths Fraction Exercise 7.4

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Question 1.
Write shaded portion as a fraction. Arrange them in ascending and descending order using correct sign ‘<‘, ‘=’, ‘>’ between the fraction:
(a)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 53
(b)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 54
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 55
appropriate signs between the fractions  given
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 56
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 57
(i) In ascending order, these are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 58
(ii) In descending order, these are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 59
(b)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 60
(i) In ascending order, these are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 61
(ii) In descending order, these are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 62
(c)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 63
Question 2.
Compare the fractions and put an appropriate sign.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 64
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 65

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 66
Question 3.
Make five more such pairs and make appropriate signs.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 67

Question 4.
Look at the figures and write ‘<’ or ‘>’, ‘=’ between the pairs of fractions.
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 68
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 69
Make five more such problems and solve them with your friends.
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 70
For the remaining part, please try yourself.

Question 5.
How quickly can you do this? Fill appropriate sign (<, =,>)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 71
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 72
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 73
Question 6.
The following fractions represent just three different numbers. Separate them into three groups of equivalent fractions, by changing each one to its simplest form.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 74
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 75
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 76
Question 7.
Find answers to the following. Write and indicate how you solved them.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 77
Solution :
(a) Equivalent fraction of 59 are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 78
Equivalent fraction of 45 are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 79
(b) Equivalent fraction of 916 are
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 80
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 81

Question 8.
Ila reads 25 pages of a book containing 100 pages. Lalita reads 12 of the same book. Who read less?
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 82
Question 9.
Rafiq exercised for 36 of an hour, while 6 Rohit exercised for 34 of an hour. Who exercised for a longer time?
Solution :
∴ 34 > 36
∴ Rohit exercised for a longer time.

Question 10.
In class A of 25 students, 20 passed in first class; in another class B of 30 students, 24 passed in first class. In which class was a greater fraction of students getting first class?
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 83
Hence, in both the classes the same fraction (45)of total students got first class.