NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.3 Ncert Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.3 Ncert Solutions Class 6 Maths Chapter 7 Exercise 7.3 Ncert Maths Class 6 Chapter 7 Exercise 7.3 Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Exercise 7.3 Ncert Maths Class 6 Chapter 7 Exercise 7.3 Answers Class 6 Maths Ncert Solutions Chapter 7 Exercise 7.3

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

Question 1.
Write the fractions. Are all these fractions equivalent?
(a)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 18
(b)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 19
Solution :
(a)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 20
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 21
(b)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 22
No ! all these fractions ae not equivalent.

Question 2.
Write the fractions and pair up the equivalent fractions from each row.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 23
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 24
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 25
Equivalent fractions are
(a), (ii);
(b), (,iv);
(c), (i);
(d), (v);
(e), (iii).

Question 3.
Replace in each of the following by the correct number:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 26
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 27
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 28
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 29
Question 4.
Find the equivalent fraction of 35 having
(a) denominator 20
(b) numerator 9
(d) numerator 27
(c) denominator 30
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 30
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 31
Question 5.
Find the equivalent fraction of 3648 with
(a) numerator 9
(b) denominator 4.
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 32
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 33
Question 6.
Check whether the given fractions are equivalent :
(a) 593054
(b) 3101250
(c) 713511
Solution :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 34
∴ The given fractions 59 and 3054 are equivalent.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 35
∴ The given fractions 310 and 1250 are not equivalent.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 36
∴ The given fractions 73 and 511 are not equivalent.

Question 7.
Reduce the following fractions to simplest form:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 37
Solution :
(a) 4860
Factors of 48 are 1, 2, 3,4, 6, 8, 12, 16, 24 and 48.
Factors of 60 are 1, 2, 3,4, 5, 6, 10,12, 15, 20, 30 and 60.
∴ Common factors of 48 and 60 are 1, 2, 3, 4, 6 and 12. Highest of these common factors is 12.
∴ H.C.F. of 48 and 60 is 12.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 38
(b) 15060
Factors of 150 are 1,2,3,5,6.10,15,25,30,50, 75 and 150.
Factors of 60 are 1, 2. 3, 4. 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30 and 60.
∴ Common factors of 150 and 60 are 1, 2, 3, 5,6, 10, 15 and 30.
Highest of these common factors is 30.
∴ H.C.F. of 150 and 60 is 30.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 39
(c) 8498
Factors of 84 are 1, 2, 3,4, 6, 7, 12, 14, 21, 28, 42 and 84.
Factors of 98 are 1, 2, 7, 14,49 and 98.
∴ Common factors of 84 and 98 are 1,7 and 14. Highest of these common factors is 14.
∴ H.C.F. of 84 and 98 is 14.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 40
(d) 1252
Factors of 12 are 1, 2, 3,4, 6 and 12.
Factors of 52 are 1, 2, 4, 13, 26 and 52.
∴ Common factors of 12 and 52 are 1,2 and 4. Highest of these common factors is 4.
∴ H.C.F. of 12 and 52 is 4.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 41
(e) 728
Factors of 7 are 1 and 7.
Factors of 28 are 1, 2,4, 7, 14 and 28.
∴ Common factors of 7 and 28 are 1 and 7. Highest of these common factors is 7.
∴ H.C.F. of 7 and 28 is 7.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 42
Question 8.
Ramesh had 20 pencils, Sheelu had 50 pencils and Jamaal had 80 pencils. After 4 months, Ramesh used up 10 pencils, Sheelu used up 25 pencils and Jamaal used up 40 pencils. What fraction did each use up? Check if each has used up an equal fraction of his/her pencils?
Solution :
For Ramesh
Number of pencils he had = 20 Number of pencils used by him =10
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 43
For Sheelu
Number of pencils she had = 50 Number of pencils used by her = 25
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 44

For Jamaal
Number of pencils he had = 80 Number of pencils used by him = 40
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 45
Yes ! each has used up an equal fraction of his/her pencils.

Question 9.
Match the equivalent fractions and write another two more for each :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 46
Solution :
(i) 250400
Factors of 250 are 1, 2, 5, 10, 25, 50, 125 and 250.
Factors of 400 are 1,2,4,5,8,10,16,20,25,40, 80, 100, 200 and 400.
∴ Common factors of 250 and 400 are 1,2,5, 10, 25 and 50.
Highest of these common factors is 50.
∴ H.C.F. of 250 and 400 is 50.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 47

(ii) 180200
Factors of 180 are 1,2, 3,4, 5, 6,9,10,12,15, 18, 20, 30, 36, 45, 60, 90 and 180.
Factors of 200 are 1,2, 4, 5, 8, 10, 20, 25, 40, 50, 100, 200.
∴ Common factors of 180 and 200 are 1,2, 4, 5, 10 and 20.
Highest of these common factors is 20.
∴ H.C.F. of 180 and 200 is 20.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 48

(iii) 600990
Factors of 660 are 1,2,3,4,5,6,10,12,22,30, 66, 110, 132, 165, 220, 330 amd 660.
Factors of 990 are 1,2,3,5,6,9,10,11,30,33, 90, 99, 110, 165, 198, 330, 495 and 990.
∴ Common factors of 660 and 990 are 1,2,3, 5,6, 10, 30, 110 and 330.
Highest of these common factors is 330.
∴ H.C.F. of 660 and 990 is 330.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 49

(iv) 180360
Factors of 180 are 1, 2, 3,4, 5, 6, 9, 10, 12,15, 18, 20, 30, 36,45, 60, 90 and 180.
Factors of 360 are 1, 2, 3,4, 5, 6,9,10, 12, 15, 18, 20, 24, 30, 36,40, 60, 72, 90, 120, 180 and 360.
∴ Common factors of 180 and 360 are 1,2, 3,4,5,6,9,10,12,15,18.20, 30, 36,60,90 and 180.
Highest of these common factors is 180.
∴ H.C.F. of 180 and 360 is 180.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 50

(v) 220550
Factors of 220 are 1,2,4, 5,10,11, 20, 22,44, 55, 110 and 220.
Factors of 550 are 1, 2, 5, 10, 22, 25, 55, 110, 275 and 550.
∴ Common factors of 220 and 550 are 1,2,5, 10, 20 and 110.
Highest of these common factors is 110.
∴ H.C.F. of 220 and 550 is 110.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 51
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 52