Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling Chapter 9 Data Handling Class 6 Chapter 9 Data Handling Chapter 9 Data Handling Class 6 Class 6th Maths Chapter 9 Exercise 9.2 Ncert Maths Class 6 Chapter 9 Exercise 9.4 Class 6 Maths Data Handling Exercise 9.3 Ncert Maths Class 6 Chapter Data Handling

## NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling Ex 9.4

Question 1.

A survey of 120 school students was done to find which activity they prefer to do in their free time:

Preferred activity |
Number of students |

Playing | 45 |

Reading story books | 30 |

Watching T.V. | 20 |

Listening to music | 10 |

Painting | 15 |

Draw a bar graph to illustrate the above data taking the scale of 1 unit length = 5 students.

Which activity is preferred by most of the students other than playing?

Solution.

**(i)** Draw two perpendicular lines—one vertical and one horizontal.

**(ii)** Along horizontal line mark the “Preferred activity” and along vertical line mark the “No. of students”

**(iii)** Take bars of same width keeping the uniform gap between them.

**(iv)** Take scale of 1 unit length = 5 students along the vertical line and then mark the corresponding values.

**(v)** Calculate the heights of the bars for various activities preferred as shown below :

Playing : 45÷5= 9 units

Reading story books : 30÷5= 6 units

Watching T.V. : 20÷4 =4 units

Listening to Music : 10÷5= 2 units

Painting : 15÷5=3 units

**(vi)** Now draw various bars.

The activity “Reading story books” is preferred by most of the students other than playing.

Question 2.

The number of Mathematics books sold by a shopkeeper on six consecutive days is shown below:

Days |
Sunday |
Monday |
Tuesday |
Wednesday |
Thursday |
Friday |

Number of books sold | 65 | 40 | 30 | 50 | 20 | 70 |

Draw a bar graph to represent the above information choosing the scale of your choice.

Solution.

**(i)** Draw two perpendicular lines—one vertical and one horizontal.

**(ii)** Along horizontal line mark the “days” and along vertical line mark the “number of books sold.”

**(iii)** Take bars of same width keeping the uniform gap between them.

**(iv)** Take scale of 1 unit length = 5 books along the vertical line and mark the corresponding values.

**(v)** Calculate the heights of the bars for various days as shown below:

Sunday : 65÷5=13 units

Monday : 40÷5=8 units

Tuesday : 30÷5=6 units

Wednesday : 50÷5=10 units

Thursday : 20÷5=4 units

Friday : 70÷5=14 units

**(vi)** Now draw various bars.

Question 3.

Following table shows the number of bicycles manufactured in a factory during the years 1998 to 2002. Illustrate this data using a bar graph. Choose a scale of your choice.

Year |
Number of bicycles manufactured |

1998 | 800 |

1999 | 600 |

2000 | 900 |

2001 | 1100 |

2002 | 1200 |

**(i)** In which year was the maximum number of bicycles manufactured?

**(ii)** In which year was the minimum number of bicycles manufactured?

Solution.

Steps for drawing a bar graph

**(i)** Draw two perpendicular lines — one vertical and one horizontal.

**(ii)** Along horizontal line marks the Year and along vertical line mark the “No. of bicycles manufactured”.

**(iii)** Take bars of same width keeping uniform gaps between them.

**(iv)** Take scale of 1 unit length = 100 bicycles along the vertical line and then mark the corresponding values.

**(v)** Calculate the heights of the bars for various years as shown below:

1998: 800÷100=8 units

1999: 600÷100=6 units

2000: 900÷100=9 units

2001: 1100÷100=11 units

2002: 1200÷100=12 units

**(vi)** Now draw various bars.

**(i)** The maximum number of bicycles were manufactured in the year 2002.

**(ii)** The minimum number of bicycles were manufactured in the year 1999.

Question 4.

A number of persons in various age groups in a town is given in the following table:

Age group |
Number of persons |

1-14 | 2 lakhs |

15-29 | 1 lakh 60 thousand |

30-44 | 1 lakh 20 thousand |

45-59 | 1 lakh 20 thousand |

60-74 | 80 thousand |

75 and above | 40 thousand |

Draw a bar graph to represent the above information and answer the following questions. (take 1 unit length = 20 thousands):

**(i)** Which two age groups have the same population?

**(ii)** All persons in the age group of 60 and above are called senior citizens. How many senior citizens are there in the town?

Solution.

**(i)** Draw two perpendicular lines — one vertical and one horizontal.

**(ii)** Along horizontal line mark the “Age group” and along vertical line mark the “Number of persons”.

**(iii)** Take bars of same width keeping uniform gap between them.

**(iv)** Take scale of 1 unit length = 20 thousand along the vertical line and then mark the corresponding values.

**(v)** Calculate the heights of the bars for various of groups as shown below:

1- 14 : 20000020000 =10 units

15- 29 : 16000020000 = 8 units

30- 44 : 12000020000 = 6 units

45- 59 : 12000020000 = 6 units

60- 74 : 8000020000 = 4 units

75 and above : 4000020000 = 2 units

**(vi)** Now draw various bars.

**(i)** The two age-groups 30-44 and 45-59 have the same population.

**(ii)** Number of senior citizens in the town

= 80000 + 40000

= 120000